Cum și când sunt vareniki serviți în Ucraina

Vareniki în Ucraina este un fel de mâncare tradițională, care este servit atât la masa comună de zi cu zi, cât și ca parte a unor sărbători tradiționale, cum ar fi Cina de Ajunul Crăciunului, ucraineană: Свята вечеря ( Svyata Vecherya, literalmente Sfânta Cină).

În Ucraina, vareniki este servit în mod tradițional cu smântână și unt, precum și cu ceapă prăjită și bucăți prăjite de slănină sau grăsime de porc . Deși este în mod tradițional sărat, vareniki poate fi servit și ca desert prin simpla înlocuire a umpluturii cu una dulce.

Umpluturile specifice vareniki

Umpluturile tipice ucrainene pentru vareniki includ brânză de vaci, cartofi, fasole fiartă, mazăre moale, varză, prune, coacăze, cireșe (și alte fructe), cartofi și brânză, carne, pește și hrișcă.

Spre deosebire de multe alte țări care împart aceste găluște, ucrainenii au avut tendința de a folosi produse din lapte fermentat (ucraineană: kysle moloko sau Ryazhanka) pentru a lega aluatul; cu toate acestea, astăzi ouăle tind să fie folosite în schimb.

Ritualurile din jurul Vareniki

În Ucraina, vareniki nu este doar un fel de mâncare tradițională, ci a jucat și un rol simbolic și ritualic. Strămoșii ucraineni au asemănat vareniki cu o lună tânără, deoarece au o formă similară și le-au folosit ca parte a ritualurilor păgâne și de sacrificiu. De exemplu, vareniki cu brânză ar fi sacrificată în apropierea izvoarelor de apă. De asemenea, mai demult,  fermierii credeau că vareniki ajuta la o recoltă bogată, așa că luau vareniki de casă cu ei la câmp.

Știați că?

Vareniki sunt atât de iubiți în Ucraina încât există un festival anual care îi comemorează, organizat în stațiunea de schi ucraineană Bukovel din Munții Carpați. În 2013, a fost realizată în Bukovel o sculptură de zăpadă în formă de vareniki și a fost înaintată în Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai mare vareniki de zăpadă din lume.

Rețetă

Ingrediente pentru aluat:
  •  Ou – 1;
  • Sare – 1 linguriță;
  • Făină – 0,5 kg;
  • Ulei – 1 lingură;
  • Apă fierbinte – 250 ml.
Ingrediente umplutură:
  • Cartofi – 500 g;
  • Ceapă – 2;
  • Ulei pentru prăjit;
  • Sare, piper – după gust.
Pregătirea aluatului:

Se bat într-un bol mare oul și sarea. După ce au fost bătute ouăle cu sarea se adaugă treptat făina și uleiul și se amestecă compoziția. Se toarnă apoi apa fierbinte și se amestecă bine cu o lingură de lemn.

Aluatul se pune apoi pe masa pudrată cu făină și se frământă până se obține un aluat moale, nelipicios (dacă e nesesar se mai adaugă făină). Aluatul astfel format se învelește cu folie alimentară și se lasă la odihnit (între timp devine moale și ușor de lucrat).

Pregătirea umpluturii:

Se ferb cartofii în apă sărată. Se taie ceapa cuburi mici și se călește până se obține o culoare aurie.

Cartofii se fac piure, iar apoi se adaugă ceapa și piperul și se amestecă pțnă se obține o umplutură omogenă.

Formarea vareniki:

Se împarte aluatul în două. Se ia câte o bilă de aluat și se întinde până se obține un disc cu grosimea de aproximativ 3mm. Dacă e prea gros, vareniki nu mai sunt atât de gustoși, iar dacă e prea subțire se lucrează mai greu.

Se decupează cu ajutorul unui pahar sau o formă rotundă de biscuiți (depinde de cât de mari dorim să fie vareniki) discuri de aluat.

Se adaugă pe fiecare disc câte 1/2 – 1 lingurițe de umplutură. Apoi se lipesc foarte bine marginile fiecarui disc (acest pas este foarte important, deoarece altfel se vor deschide la fiert).

Vareniki se fierb aproximativ 10 minute în apă sărată (se pun unul câte unul în apă clocotindă).

Vareniki cu cartofi se sevesc cu ceapă călită sau cu smântână și unt.

Sună delicios? Comandă-le acum:

Vareniki cu brânză

Ingrediente: brânză de vacă, făină, ulei, ouă (gălbenuș), griș, zahăr, apă, sos (smântână)

20,00 lei24,00 lei
-20%
Vareniki cu vișine

Ingrediente: vișine, făină, ouă, ulei, zahăr, apă, smântână, sos (dulceață de vișine)

24,00 lei28,00 lei
-8%