Scurt istoric

Prima mențiune a unui fel de mâncare similar cu pilmeni vine din Grecia antică, dar regiunea Ural pare să fie locul de origine al pilmeni. Cuvântul pilmeni este derivat din pel’n’an’ (пельнянь) – literalmente “pâine pentru urechi” în limbile finnice Komi și Udmurt. O teorie sugerează că pilmeni, sau găluștele fierte umplute în general, sunt posibil o adaptare simplificată a jiaozi chinezesc (în unele dialecte este numit Bāomiàn „包麵/包面”).

O altă teorie sugerează că pilmeni au fost transportați de mongoli și astfel s-au răspândit treptat până în Europa de Est, inclusiv în Ucraina. Pilmeni a devenit deosebit de popular printre vânători.

Pilmeni sunt un mijloc deosebit de bun de conservare rapidă a cărnii în timpul iernii, eliminând astfel nevoia de a hrăni animalele în lunile lungi de iarnă.

Caracteristici unice

Cea mai importantă diferență dintre pilmeni, varenyky și pierogi este grosimea învelișului aluatului – la pilmeni și vareniki aceasta este cât mai subțire posibil, iar proporția de umplutură față de aluat este de obicei mai mare. Pilmeni nu se servesc niciodată cu o umplutură dulce, care îi deosebește de vareniki.

De asemenea, umpluturile din pilmeni sunt de obicei crude, în timp ce umpluturile de vareniki sunt gătite înainte.

Cum se servesc pilmeni

Pilmeni fierți se servesc așa cum sunt sau acoperiți cu unt topit sau smetana (smântână). Muștarul, hreanul, sosul de roșii și oțetul sunt, de asemenea topping-uri populare. Unele rețete sugerează să prăjiți pilmeni după fierbere până când devin maro-auriu. În cultura modernă ucraineană, pilmeni cumpărați de la magazin sunt considerați un fel de mâncare instant și sunt asociate cu stilul de viață al studenților, la fel ca supele instante, în timp ce pilmeni de casă rămân percepuți ca alimente hrănitoare și sănătoase.

pelmeni
Depositphotos_315060972_XL (1)

Știați că?

Vânătorii sau exploratorii care se îndreptau spre taiga duceau saci de pilmeni înghețați cu proviziile lor ca hrană neperisabilă, ușor de gătit. Pilmeni se pot păstra congelați o perioadă îndelungată și se pregătesc imediat înainte de a fi consumați prin fierbere în apă cu sare până plutesc, apoi se mai lasă să fiarbă înca două-cinci minute. Există diferențe regionale în fierberea pilmenilor. În Urali, se fierb întotdeauna în apă, în timp ce în alte regiuni se fierb în apă cu sare sau uneori în supă de pui.

Rețetă

Pentru aluat:

500 g făină universală
220-250 ml apă fierbinte
3 linguri ulei de floarea soarelui
½ linguriță sare

Pentru umplutură:

500 g carne de porc slabă
2-3 căței de usturoi
½ ceapă
50 ml apă rece ca gheața

Topping:

2-3 linguri de oțet
100 g unt
Sare și piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Tăiați carnea de porc în bucăți medii. Mărimea lor nu contează cu adevărat, deoarece oricum vom măcina carnea. Curățați ceapa și cățeii de usturoi.
În vasul unui mixer cu suport echipat cu un cârlig de aluat, combinați făina, apa fierbinte, sarea și uleiul. Frământați-l la viteză medie, până când aluatul devine neted și elastic. Dacă aveți un accesoriu de tocat carnea, puteți face mai multe sarcini și puteți face umplutura de carne de porc măcinată în timp ce aluatul este frământat. Dacă nu, măcinați carnea separat. Adăugați un praf de sare și puțin piper proaspăt măcinat.
Rulați aluatul într-o bilă, acoperiți cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să se odihnească aproximativ 20 de minute. Dacă aveți un accesoriu de rulare, întindeți aluatul într-o foaie subțire. Dacă nu aveți un astfel de atașament, nu vă faceți griji – va trebui doar să-l întindeți folosind un sucitor.
Folosind marginea unui pahar de 4-5 cm sau a unei forme rotunde pentru biscuiti, tăiați cercuri din aluat. Ar trebui să fie rotunde și destul de mici, deoarece pilmeni sunt de obicei delicați.
Stropiți puțină apă rece cu gheața în carnea tocată și amestecați-o bine. Acest lucru va face pilmeni și mai suculenți și mai fragezi.

Puneți aproximativ o jumătate de linguriță de umplutură de carne în fiecare cerc de aluat și prindeți marginile aluatului de jur împrejur pentru a-l sigila. Repetați cu cercurile de aluat rămase până când rămâneți fără aluat și carne. Aduceți o oală mare cu apă cu sare la fiert, aruncați pilmeni în apă clocotită rapid și amestecați pentru a preveni să se lipească de fund, odată ce plutesc în partea de sus, gătiți încă 3-5 minute. Dacă nu intenționați să mâncați toți pilmeni, puteți să le înghețați pe unele și să le fierbeți mai târziu. Servește pilmeni fierți cu unt, niște piper proaspăt măcinat și câteva linguri de oțet.

Sună delicios, nu? Poți să le comanzi chiar acum:

Plimeni fierți

Ingrediente: carne de porc, făină, ouă, sare, piper, ulei, ceapă, apă, sos

24,00 lei28,00 lei
-17%
Plimeni prăjiți

Ingrediente: carne de porc, făină, ouă, sare, piper, ulei, ceapă, apă, sos

20,00 lei24,00 lei
-31%