Scurt istoric

Mantâ au provenit de la poporul uigur și s-au răspândit în multe culturi prin Drumul Mătăsii prin Asia Centrală.

Există multe variante de Manti, cu multe nume diferite. În Mongolia, se numesc buuz, chinezii au mantau și jiaozi, coreenii au mandu, tibetanii au momo, japonezii au gyoza, chiar și saudiții și afganii au mantu. Mantii turcești sunt destul de mici și pot fi copți în loc de făcuți pe aburi.

Poporul uigur era situat de-a lungul Drumului Mătăsii și așa se crede că s-a răspândit în regiune și nu numai. Manti sunt de obicei făcute cu carne de miel sau vită. În Ucraina au ajuns prin intermediul imperiului Otoman, însă rețeta a fost adaptată culturii ucraineene.

Curiozități

Potrivit lui Holly Chase, „călăreții turci și mongoli în mișcare se presupune că au purtat mantâ înghețate sau uscate, care puteau fi fierte rapid peste un foc de tabără”.

Mantou își păstrează încă vechea semnificație de chiflă umplută în chineza Wu ca moedeu. Dar în mandarină și în multe alte soiuri de chineză, mantou se referă la simplele chifle aburite, în timp ce baozi seamănă cu vechiul mantou umplut cu carne.

Cum se consumă mantâ în Ucraina

Mantâ se servesc acoperite cu unt, smantână, sos de ceapă sau sos de usturoi.De asemenea, este esențial ca să nu se taie, sau să se muște din ele. Se consideră că trebuie să mănânci un mantâ întreg pentru ca sucul cărnii din interior să nu fie pierdut, iar astfel să se simtă aroma nealterată.

Ca topping, se folosește mult piper, pătrunjel sau coriandru. De asmenea se poate folosi si praf de chilli.

manti
mantî

Știați că?

Mantâ turcești se fac în general cu carne de miel sau vită datorită culturii musulmane în care nu se consumă carne de porc. Însă, în Ucraina rețeta a fost adaptată la obiceiurile și cultura locală, așadar nu este neobișnuit să se consume mantâ cu carne de porc, carne de porc și vită sau cu carne de porc și miel amestecată.

Rețetă de mantâ cu carne de porc și miel

Mantâ de porc și miel

ALUAT:

1 ou mare, bătut ușor

150 ml. apă

300–350 grame făină simplă (plus suplimentar pentru formare)

UMPLUTURĂ:

125 de grame  burtă de porc dezosată sau umăr

125 de grame carne de miel

150 de grame ceapă, decojită și tăiată mărunt

50 de grame unt

un praf bun de sare de mare fină

Faceți aluatul. Amestecați oul și apa într-un bol, apoi adaugați treptat faina si amestecați bine; dacă aluatul este prea moale, mai adăugați puțină făină pe măsură ce îl frământați. Framantați aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se dorește un aluat de paste ferm, elastic. Înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la frigider timp de treizeci de minute pentru a ajuta glutenul să se relaxeze.

Pentru umplutură, feliați atât carnea de porc, cât și cea de miel în fâșii subțiri și apoi tocați-o manual cât mai fin. Combinați carnea cu ceapa tăiată cubulețe. Se condimentează bine cu sare și se amestecă bine cu mâinile.

Împărțiți aluatul în două bucăți și rulați fiecare în formă de cârnați. Apoi tăiați fiecare cârnați în zece bucăți de 25 de grame.

Întindeți cu sucitorul fiecare bucată până va avea o grosime de 2-3 mm și un diametru de 12 cm. Așezați 1 lingură de carne în centrul fiecărui cerc și o bucată mică de unt deasupra umpluturii. Trageți în sus două margini opuse ale cercului și lipiți-le ferm împreună deasupra cărnii. Faceți același lucru cu celelalte două margini, creând o formă de X cu marginile. Acum unește „urechile” apăsând împreună colțurile, transformând forma X într-un simbol infinit.

Ungeți ușor aparatul cu abur cu ulei vegetal și introduceți mantâ înăuntru. Lăsați-le sub aburi timp de douăzeci de minute sau până când umplutura este gătită în interior.

Serviți cu puțin unt topit și piper din belșug.

Sună delicios, nu-i așa? Comandă-le acum:

Mantâ pe aburi

Ingrediente: carne de porc și vită (50%/50%), făină, ouă, sare, piper, ulei, ceapă, apă, sos

20,00 lei26,00 lei
-23%