Scurt istoric

Se spune că khinkali își au originea în munții din nordul Tbilisi, unde oamenii din regiunile Tusheti și Pshavi pretind că i-au inventat.

În timpul iernilor grele din Tusheti, temperaturile scad în mod regulat sub -15°C, iar satele de pe versanții Munților Caucaz sunt izolate de metri de ninsoare. Timp de secole, înainte de a deveni favoriții restaurantelor, khinkali au fost o oază de căldură pentru ciobanii din Caucaz. Sunt umplute cu miel sau carne de oaie, care, pe măsură ce khinkali a migrat către orașe, a fost înlocuită cu carne de vită și porc.

În Ucraina khinkali a ajuns în timpul uniunii sovietice, iar ucraineeni au acceptat cu drag această specialitate ca parte a mâncărurilor tradiționale. Khinkali se servește simplu, cu piper măcinat, sau cu sos Adjika.

Cum se mănâncă corect

Modul corect de a mânca khinkali este să îl țineți de mâner cu degetele și apoi să luați o mușcătură mică din partea de sus a găluștei. Apoi puteți sufla în sucul din interior pentru a se răci. Când este suficient de rece pentru a fi mâncat, înghițiți zeama, apoi înghițiți restul. Mânerul este în mod tradițional aruncat, ceea ce vă permite să țineți cont de câte khinkali ați mâncat.

Când sunt cele mai delicioase

Khinkali este ceva ce mănânci în munți, când este frig și ești flămând și obosit. Se spune că este tipul de mâncare perfect după o zi plină de activități de iarnă cum ar fi patinajul, schiatul, colindat, etc. De asemenea, oamenii munților din regiunea Georgiei, le mancau cu mâna pentru a nu le sparge cu furculița, iar astfel să se piardă sucul din interior.

khinkali blog (1)
khnkali blog1

Știați că?

Umplutura de carne este nefiartă atunci când khinkali este asamblat, astfel încât atunci când este gătit, sucul cărnii este prins în interiorul găluștei. Pentru a face khinkali mai suculent, de obicei se adaugă apă caldă sau bulion în carnea tocată.

Rețetă

Ingrediente

Umplutură:

680 g carne de vită

680 g carne de porc măcinată

4 linguri (71 g) unt (opțional, dar recomandat dacă folosiți carne slabă)

1 1/4 cani (375 ml) apa

2 cepe mici, tocate

3 căței de usturoi, tocați

1 buchet mic de coriandru cu tulpini, tocat (1/2 cana)

1/2 linguriță (1 g) fulgi de ardei roșu

1 linguriță (5,9 g) sare

Pentru aluat:

4 1/2 căni (563 g) făină universală, plus suplimentar pentru rulare

1 cană (237 ml) apă caldă

1 linguriță (5,9 g) sare

Instrucțiuni

Combinați toate ingredientele pentru umplutură și lăsați-le deoparte. Încingeți apa până când este fierbinte, dar nu fierbe. Combinați apa cu faina cernută și sarea.

Când toate ingredientele sunt combinate, începeți să frământați aluatul. Aluatul trebuie să fie suficient de uscat pentru a nu se lipi de degete. Continuați să adăugați cantități mici de făină până când se formează o minge netedă. Aluatul trebuie să fie foarte rigid, asemănător cu crusta de plăcintă.

Acoperiți aluatul și lăsați-l să stea timp de 15 minute într-un loc cald și uscat.

Frământați încă 6 minute, apoi lăsați-l deoparte.

Formarea Khinkali

Tăiați aluatul în 2 părți egale. Întindeți aluatul pe o suprafață curată, presărată cu făină. Se ia câte o bilă de aluat și se întinde până se obține un disc cu grosimea de aproximativ 3mm. Se decupează cu ajutorul unui pahar sau o formă rotundă de biscuiți (depinde de cât de mari dorim să fie) discuri de aluat. Puneți1 1/2 linguriță de umplutură în centrul discului de aluat.

Fixați khinkali folosind un pliu în stil acordeon. Strângeți strâns partea de sus pentru a vă asigura că umplutura nu poate ieși. Puneți găluștele într-o oală cu apă clocotită cu sare. Când plutesc la suprafață după aproximativ 7 minute sunt gata.

Puneți khinkali pe un platou de servire.

Se presara cu piper macinat fin (optional) și se servesc imediat.

Sună delicios, nu? Comandă o porție acum:

Khinkali

Ingrediente: carne de vită și miel (70%/30%), făină, sare, usturoi, ceapă, piper, ardei iute, pătrunjel, apă, sos “Adjika”

20,00 lei28,00 lei
-31%